Dogma

The Opposite Shore. Voorstedelijke bewoning, van privé-eigendom naar coöperatief wonen—2016-2019

The Opposite Shore grijpt dit verval aan als een opportuniteit om een geleidelijke, maar radicale structurele transformatie van de voorsteden voor te stellen, waarbij hun vorm en hun maatschappelijk contract worden herzien. Het project spitst zich toe op een reeks casestudies in Vlaanderen (in Limburg en in de Dendervallei) en toont mogelijke ontwerpstrategieën voor de aanpassing van de voorstedelijke bewoning op verschillende schaalniveaus, door de open ruimte te vergroten, samenwerking tussen inwoners mogelijk te maken en de functionele mix van traditioneel monofunctionele bewoning te ondersteunen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de planningautoriteiten van Vlaanderen (Departement Omgeving).

Dogma: Pier Vittorio Aureli (Italië, °1973) en Martino Tattara (Italië, °1976) van Dogma (België, opgericht in 2002) in samenwerking met Celeste Tellarini (Italië, °1994), Anna Panourgia (Griekenland, °1994), Antonio Paolillo (Italië, °1987), Mariapaola Michelotto (Italië, °1993), Yi Ming Wu (Canada, °1998), Theodor Reinhardt (Duitsland, °1998), Perla Gísladóttir (IJsland, °1996) en Rachel Rouzaud (Frankrijk, °1997).

Dogma werd in 2002 opgericht door Pier Vittorio Aureli en Martino Tattara en is gevestigd in Brussel. De laatste jaren werkt Dogma aan een ‘research by design’ traject dat zich richt op de woonruimte en haar potentieel voor transformatie.

Sponsors

Vlaanderen, Kunsten en Cultureel Erfgoed, Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Productie

Pier Vittorio Aureli en Martino Tattara met Celeste Tellarini, Anna Panourgia, Antonio Paolillo, Mariapaola Michelotto, Yi Ming Wu, Theodor Reinhardt, Perla Gísladóttir en Rachel Rouzaud.