Nationale deelname van België

Vlaamse overheid

Berlinde de Bruyckere

Hoofdtentoonstelling ‘The Encyclopedic Palace’

Curator Massimiliano Gioni

Harald Thys en Jos de Gruyter

Patrick Van Caeckenbergh

Thierry De Cordier

Norbert Ghisoland

 
 
 

Berlinde DE BRUYCKERE

Kreupelhout – CripplewoodBelgisch Paviljoen

55ste Internationale Kunsttentoonstelling – la Biennale di Venezia

1 juni – 24 november 2013

 
 
 

 

Vlaams Minister voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Joke Schauvliege, duidde, als opdrachtgever voor de 55ste Internationale Kunsttentoonstelling – la Biennale di Venezia 2013, Berlinde De Bruyckere aan als Belgische afgevaardigde.

 

Minister Schauvliege koos voor Berlinde De Bruyckere omwille van haar diepmenselijk engagement als kunstenaar; omdat zij beschikt over een consequent oeuvre dat nog volop in evolutie is en de kracht heeft om haar deelname aan de Biënnale om te zetten in een duurzaam internationaal parcours.
Meer informatie

 

 

 

 
 

Hoofdtentoonstelling

‘THE ENCYCLOPEDIC PALACE’

 
 
 

Curator Massimiliano Gioni

Centraal Paviljoen (Giardini) - Arsenale

 
 
 

 

Met Il Palazzo Enciclopedico (De Encylopedic Palace), wil Massimiliano gioni, veel meer dan het presenteren van een overzicht van hedendaagse kunstenaars, reflecteren op hun creatieve driften. Hierbij lijkt hij nog een stap verder te willen gaan en stelt de vraag: wat is de wereld van een kunstenaar? De hieruit volgende belangstelling gaat zelfs zo ver dat relaties met verschillende werelden gelegd worden.

 

De tentoonstelling presenteert werk van hedendaagse kunstenaars, maar ook (referentie)werken uit het verleden, werken die geen aanspraak maken een kunstwerk te zijn. Ze maken deel uit van de stimuli van de verbeelding en doen dromen voorbij de werkelijkheid, dromen van een andere werkelijkheid.

 
 

 

 

 
 

 

Harald Thys en Jos de Gruyter

In hun meest recente werken, zoals Das Loch, hebben de Gruyter en Thys de acteurs vervangen door poppen met beperkte functies, onmenselijke computerstemmen en een zekere leegte in hun kern. Das Loch beschrijft de complexe rivaliteit tussen twee personages, Johannes, die gelooft in de universele expressie van de schilderkunst en Fritz, een kleine rode macho in het bezit van een HD-camera. Johannes’ empathische vrouw Hildegard, in een rol die haar reduceert tot het vrouwelijke stereotype uit de filmgeschiedenis, fungeert als spil voor de emoties van haar man. Een aantal figuren uit de video worden in OPTIMUNDUS ook als poppen getoond. Het zijn met name Fritz, Hildegard, Ricco & Rocco, Tommy The Singing Trumpet en Johannes, omringd door een uitgebreide tentoonstelling van zijn schilderijen.
Meer informatie

 

Patrick Van Caeckenbergh

Patrick Van Caeckenbergh (°1960, Aalst - België), woont en werkt in Sint-Kornelis-Horebeke (België). Patrick Van Caeckenbergh tracht de wereld te herschikken en opnieuw in kaart te brengen volgens een hoogstpersoonlijke maar tegelijk universele manier. Hij probeert zichzelf op een afstand te plaatsen van de gekende buitenwereld en onderzoekt op pseudo-wetenschappelijke manier zijn eigen leven in detail. Zijn illusoire collages en vreemdsoortige beeldhouwwerken van figuren en fenomenen vinden hun oorsprong in een proces waarbij de alledaagse dingen worden geherstructureerd. Met beperkte middelen creëert de kunstenaar op onberekenbare wijze assemblages die ons doen denken aan elementen uit fabels en sprookjes.
Meer informatie

 
 

 

 

 
 

 

Thierry De Cordier

Van Thierry De Cordier worden negen schilderijen vertoond die de muren vullen van een volledige zaal in het Centraal Paviljoen. Zijn werk wordt geplaatst naast een vroeg beeldhouwwerk van Richard Serra dat in het midden van de zaal staat. In deze installatie reflecteren de beide kunstenaars, elk op hun eigen manier, over de relatie tussen horizontaal en verticaal.
Meer informatie

 

Norbert Ghisoland

Ghisoland werd in 1878 geboren als zoon van een mijnwerker en fotografeerde haast veertig jaar lang de inwoners van de Borinage. Via zorgvuldig samengestelde portretten bood deze “antropoloog tegen wil en dank” zijn tijdgenoten de kans om voor de duur van een foto hun bescheiden levensomstandigheden te ontvluchten.
Meer informatie

 
 

 

 
 

 

 

 
 

Andere Belgische kunstenaars in Venetië

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

Renato Nicolodi

Iconostasis verwijst naar een wand van iconen die het sanctuarium afscheidt schip van het in een orthodoxe kerk. De houten structuur verbeeldt een bas-reliëf van een architecturale structuur met verschillende zijingangen en een hoofdingang, die toegang bieden aan een subjectieve en onzichtbare ruimte, die enkel mentaal betreden kan worden. Via deze weg wordt de bezoeker tot reflectie uitgenodigd nadat hij heeft plaatsgenomen op de bank voor het Bas-reliëf, die deel uitmaakt van de installatie.
Meer informatie

LAb[au]

De groeptentoonstelling ‘noise’ (met o.a. Carsten Nicolai, Roberto Pugliese,...) neemt als uitgangspunt het 100-jarig bestaan van Luigi Russolo’s futuristische manifesto ‘L’Arte dei Rumori’ en ‘storing’ als medium voor artistieke creatie. LAb[au] stelt ‘PixFlow’ tentoon. Dit werk is opgebouwd uit gestripte computers geintegreerd in transparante sculptuur. Op de schermen is een bewegend en steeds veranderend beeld te beschouwen, waar berekeningsfouten aan de basis liggen van een generatief proces en specifieke visuele esthetiek.
Meer informatie

 
 

 

 

 
 

(SIC) asbl

11/07/2013: Raphaël Van Lerberghe - à mi-voix

Raphaël Van Lerberghe volgt Pierre Gérard op als artist-in-residence

In Senso Figurato is een creatieresidentie, die zal lopen tussen 1 juni en 30 september, met als bedoeling dat de uitgenodigde kunstenaars nieuw werk creëren, dat heel erg of slechts een beetje wordt getint door de ervaring van een verblijf in Venetië van ongeveer een week. De creatie van elke kunstenaar zal deel uitmaken van een verzamelboek dat wordt uitgebracht in het najaar van 2013. De zichtbaarheid van het project zal gedurende de hele biënnale worden gewaarborgd, op twee manieren.  Allereerst door het ontwerpen van een website die in essentie tot doel heeft de bijdragen van elke deelnemer op anonieme wijze te integreren, als het ware als het digitale en iconografische onbewuste van het project. Maar het individueel in de media brengen zal eveneens aan bod komen, onder de vorm van openbare evenementen, van soms heel kleine "daden" die door elke deelnemer worden gesteld gedurende zijn residentie, en ook zij zullen op de site worden opgenomen. 

Meer informatie

Koen Vanmechelen (Pav 0)

Deze installatie bestaat uit een transparante container waarin zich 3D afdrukken bevinden en die verlicht wordt door twee broedlampen. De prints tonen de DNA-structuren van drie kippen. Twee kippen zijn het resultaat van verwantschapsteelt, de derde van kruisteelt. Het is fascinerend om te zien dat deze laatste kip anders is en dat ze duidelijk de buitenstaander van de groep is. Zij heeft overal pieken naar buiten toe. De ruwe punten op de chromosomen van de hybride kip verbeteren waarschijnlijk haar immuniteit. Aansluiting zoeken, de afstand verkleinen, verlangen naar de Andere is gevaarlijk, moedig en uiteindelijk de moeite waard.
Meer informatie

 
 

 

 

 
 

Mark Manders

Room with Broken Sentence bevat elementen uit Manders eerdere werk alsmede nieuwe ontwikkelingen in het oeuvre van de kunstenaar. De speciaal voor het Rietveld paviljoen ontwikkelde grotere installaties tonen significante nieuwe aspecten van het formele en conceptuele vocabulaire van de kunstenaar. Manders gebruik van materiaal, waarbij niets is wat het lijkt - epoxy ziet eruit als klei, klei wordt brons en brons lijkt hout - versterkt zijn raadselachtige verbeelding. Marc Manders is een Nederlandse kunstenaar die leeft en werkt in België.
Meer informatie

Wunderkammer

De tentoonstelling Wunderkammer, hedendaags curiositeitenkabinet brengt meer dan 20 plastische kunstenaars. En ze hebben nog iets gemeen: via hun kunst scheppen ze denkbeeldige werelden. Door hun werken samen te brengen wordt die bijzondere en mysterieuze sfeer van een curiositeitenkabinet uit de renaissance opgeroepen, steeds op de breuklijn tussen wetenschap en bijgeloof. In dit parcours, dat veel weg heeft van een initiatie, krijgt de bezoeker de kans om een Wunderkammer – letterlijk ‘wonderkamer’ – met uitgesproken hedendaagse accenten te ontdekken. Curator: Antonio Nardone
Meer informatie 

 
 

 

 

 
 

Koen Vanmechelen (Glasstress)

Een schitterende jas uit gevederte geeft een koninklijk aura aan deze installatie. Hoewel de jas bestaat uit de veren van een ogenschijnlijk banaal dier - de kip - is het resultaat verbazingwekkend. De jas wordt gedragen door de kunstenaar/schepper die gebruik maakt van zijn eigen creatie. De veders zijn afkomstig van de vijftiende generatie van een gekruist kippenras voor het Cosmopolitan Chicken Project van de kunstenaar. Het dier, de Mechelse Silky of Mechelse zijdekip, is ongetwijfeld het mooiste ras gekweekt door Vanmechelen.
Meer informatie

Axel Vervoordt

Deze zomer, tijdens de 55ste Internatioanele Biënnale voor Hedendaagse Kunst van Venetië presenteert het Palazzo Fortuny: ‘Tàpies. Lo sguardo dell’artista’ (Tàpies. De blik van de kunstenaar)’. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Fondazione Musei Civici di Venezia en de Axel and May Vervoordt Foundation. De curators van de tentoonstelling zijn Toni Tàpies, Natasha Hébert, Daniela Ferretti en Axel Vervoordt.
Meer informatie

 
 

 

 

 
 

Marin Kasimir

Marin Kasimir toont werk op drie historische locaties in Venetië: Eglise San Giovanni Evangéliste, Spazio Bedoer en Fondation Wilmotte.
Meer informatie

Dora García

Een groep mensen leest samen een boek gedurende dertig jaar.

Ze hebben het opnieuw en opnieuw gelezen en elke lectuur van het boek, van de eerste tot de laatste pagina, nam elf jaar in beslag. Wanneer ze bij het laatste woord komen, het erg enigmatische “the,” beginnen ze opnieuw bij het eerste woord, “riverrun.” De tekst blijkt onuitputtelijk te zijn, met een eindeloze stroom aan interpretatiemogelijkheden. De onbesliste aard van de tekst werkt opwindend. Het is alsof de wereld buiten deze leesruimte ophoudt met bestaan of misschien bestaat ze net daarom.
Met de steun van: Vlaams Audiovisueel Fonds, Atelier Graphoui, LUCA Sint-Lukas Brussel & Argos, Centre for Art & Media. Meer informatie