Koen Vanmechelen (Pav 0)

Pavilion 0
Signum Foundation Palazzo Donà, Campo San Polo 2177
55ste Internationale Kunsttentoonstelling
la Biennale di Venezia
1 juni – 30 september 2013

Deze installatie bestaat uit een transparante container waarin zich 3D afdrukken bevinden en die verlicht wordt door broedlampen. De prints tonen de DNA-structuren van drie kippen. Twee kippen zijn het resultaat van verwantschapsteelt, de derde van inteelt. Het is fascinerend om te zien dat deze laatste kip anders is en dat ze duidelijk de buitenstaander van de groep is. Zij heeft overal pieken naar buiten toe. De ruwe punten op de chromosomen van de hybride kip versterken waarschijnlijk haar immuniteit. Aansluiting zoeken, de afstand verkleinen, verlangen naar de Andere is gevaarlijk, moedig en uiteindelijk de moeite waard.

Context: Pavilion 0 is een grensoverschrijdend paviljoen van een land dat niet bestaat, van een gemeenschappelijke toekomst, van utopia.  Tijdens de 55ste editie van de Biënnale van Venetië zal een record aantal nationale paviljoenen voorgesteld worden samen met een hele reeks parallelle kunstevenementen. Deze wederzijdse nieuwsgierigheid en de noodzaak om van je buren in Europa te leren was ongetwijfeld, en is nog steeds, zeer waardevol hoewel dit tegenwoordig uit een andere tijd lijkt. Bij het zoeken naar een visie op de toekomst zou kunst niet moeten wedijveren met wetenschap, statistiek, bankwereld of politiek.  Kunst gebruikt andere onderzoeksmiddelen, zij beroept zich op andere ervaringswerelden. Haar niet-verbale, sensuele communicatietaal inspireert totaal verschillende domeinen van reflectie. Misschien heeft kunst niet de opdracht om iets uit te leggen maar om de mens te raken op een manier die hem/haar aanzet tot respect voor het individueel bestaan, tot het stellen van vragen betreffende 's werelds integriteit op alle niveaus van het bestaan.

Daarom zal de tentoonstelling die door Mediations Biennale Foundation georganiseerd wordt in partnerschap met de Signum Foundation (Poznań) geen ideologie of toekomstvisie verkondigen over wat komen gaat, maar een doolhof van intuïties bieden die betrekking hebben op een zich voortdurend ontvouwende toekomst.

Tijdens de tentoonstelling zal er een Lion Award uitgereikt worden aan de kunstenaar met invloed op wereldvlak. Het zal een getrouwe kopie van de leeuw van het Palazzo Donà, geproduceerd in een atelier voor muranoglasproductie in Venetië.

locatie:
Pavilion 0
Signum Foundation Palazzo Donà, Campo San Polo 2177
55ste Internationale Kunsttentoonstelling – la Biennale di Venezia

Bio

De Belg Koen Vanmechelen (1965) is een internationaal gerenommeerd, conceptueel kunstenaar. In zijn grensverleggende werk staat bioculturele diversiteit centraal. Rond dit thema werkte Vanmechelen de afgelopen tien jaar samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Deze grensoverschrijdende projecten leverden hem in 2010 een eredoctoraat op van de Universiteit Hasselt en de Golden Nica Hybrid Art in 2013.

Koen Vanmechelen is vooral bekend van zijn ʻCosmopolitan Chicken Projectʼ (CCP). Een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde. In dit project staat de kip centraal en meer bepaald het kruisen van nationale kippenrassen tot ʻkosmopolitische kippenʼ. Met de Mechelse Styrian, een kruising tussen de Sloveense Styrian en Mechelse Senegal, zitten we anno 2013 al 17 generaties ver. Deze Mechelse Senegal kwam een jaar eerder uit het ei gekropen, als het resultaat van de Afrikaanse Poulet de Senegal en de Mechelse Fayoumi, die op zijn beurt in 2011 werd voorgesteld op de biënnale van Venetië. Vanmechelen gebruikt een palet aan media voor de realisatie van de drie grote projecten die zijn oeuvre uitmaken: van video, glas en innovatieve 3D-technieken tot installaties, schilder- en beeldhouwwerk. De drie projecten zijn ʻCosmopolitan Chicken Research Projectʼ (CC®P), zijn houten beeld ʻCosmogolemʼ en het fertiliteitsproject ʻWalking Eggʼ. Deze drie ondersteunende stichtingen werden in 2011 gegroepeerd in een nieuw instituut onder de naam ʻOpen University of Diversityʼ.

Koen Vanmechelen presenteerde zijn werk op bijna alle continenten, van de VS tot China en Senegal tot IJsland. In België was hij al te gast in verschillende musea en andere locaties zoals de Verbeke Foundation, Watou, Museum M en Z33. Verder liepen er solo- en groepstentoonstellingen in onder andere National Gallery London, Victoria and Albert Museum (Londen), museum Kunst Palast (Düsseldorf), Venice Projects (Venetië), Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam) en Pushkin Museum (Moskou). Naast de Biënnale van Venetië was zijn werk ook te zien op die van Moskou, Dakar en Poznan, op de World Expo Shanghai 2010, de triënnale van Guangzhou, Manifesta 9 en op dOCUMENTA (13).

Vanmechelen woont in de Limburgse gemeente Meeuwen-Gruitrode en is ereburger van zijn geboortestad Sint-Truiden. In juni 2011 vestigde hij zijn werk – en uitvalsbasis aan de Hasseltse kanaalkom.

www.koenvanmechelen.com
www.pavilion0.net
www.ccrp.be