Nationale deelname van België

Federatie Wallonië-Brussel

Vincent Meessen en gastkunstenaars

Main Exhibition "All the World's Futures"

Marcel Broodthaers

Sammy Baloji

Chantal Akerman

Carsten Höller

Ricardo Brey

 
 
 

Vincent Meessen en gastkunstenaars

Personne et les autresBelgisch paviljoen

56ste Internationale Kunsttentoonstelling – la Biennale di Venezia

9 mei – 22 november 2015

 
 
 

 

Het Belgische paviljoen van de 56e Biënnale van Venetië stelt het werk tentoon van de Belgische kunstenaar Vincent Meessen, alsook dat van verschillende buitenlandse gastkunstenaars. Het project van de kunstenaar, Personne et les autres, dat werd geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de 56e Biënnale van Venetië, stapt af van het traditionele format van een solotentoonstelling en laat verschillende stemmen en standpunten aan bod komen om het begrip ‘nationale vertegenwoordiging’ in Venetië uit te dagen. Meessen en de in Brussel gevestigde curator Katerina Gregos hebben in nauwe samenwerking een thematische tentoonstelling bedacht waarvoor ze tien internationale kunstenaars hebben uitgenodigd. De tentoonstelling wil kunstenaars uit Noord- en Zuid- Amerika, Afrika, Azië en ook Europa, samenbrengen, wier werk, net zoals dat van Meessen, de geschiedenis en de nasleep van de koloniale moderniteit onderzoekt.
Personne et les autres onderzoekt de gevolgen van de politieke, historische, culturele en artistieke relaties tussen Europa en Afrika tijdens de koloniale moderniteit, en de periode daarna. De tentoonstelling stelt het eurocentrische van een op zichzelf staande moderniteit in vraag door een gemeenschappelijke avant-gardistische nalatenschap te onderzoeken, die wordt gekenmerkt door de artistieke en intellectuele kruisbestuiving tussen de twee continenten.

 

Ze wil ook inzicht verschaffen in de diverse en vaak hybride, artistieke, culturele en intellectuele, vormen veroorzaakt door koloniale ontmoetingen.
Zo worden banden gesmeed tussen de kritiek van de koloniale moderniteit met Dada, CoBrA en het Internationale situationist (1957-1972) - de laatste internationale, revolutionaire sociale beweging die haar laatste conferentie hield in Venetië in 1969, en de emancipatie van de zwarten, het pan-Afrikanisme, de Afrikaanse onafhankelijkheidsbewegingen en ‘Global 68’ (de uitloper van mei 1968 in het Globale Zuiden).
De tentoonstelling bekritiseert en analyseert de koloniale moderniteit en daagt de officiële geschiedenissen uit, focust op de blinde vlekken en beschrijft opnieuw wat tot dusver afwezig was, werd gewist of werd gemarginaliseerd. Personne et les autres belicht de rijke artistieke en intellectuele dialogen die zijn aangegaan sinds het koloniale tijdperk tot na de onafhankelijkheid, via de strijd voor nationale ontvoogding. En weerspiegelt zo de betekenis van de baanbrekende, emancipatoire en kritische praktijken uit die tijd in het licht van de huidige crisissen, om te zinspelen op toekomstig potentieel.

Curator: Katerina Gregos

Meer informatie

 

 

 

 
 

Hoofdtentoonstelling

All the World's Futures

 
 

Curator Okwui Enwezor

Centraal Paviljoen (Giardini) - Arsenale

 
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

Marcel Broodthaers

Op zijn eerste persoonlijke expositie in 1964 in galerie Saint-Laurent (Brussel) beslist Marcel Broodthaers (geboren in 1924 in Sint-Gillis en overleden in 1976 in Keulen) om de onverkochte exemplaren van zijn vierde dichtbundel Pense-Bête in gips te gieten. Met deze performatieve handeling zet hij zijn literaire voortbrengselen om in een object, het boek wordt het belangrijkste materiaal van zijn plastische expressie.

Meer informatie

 

Sammy Baloji

Sammy Baloji
Fotografie / Video

Geboren in 1978 in Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo, Hij leeft en werkt in Brussel. Sammy Baloji exploreert het culturele, architecturale en industriële erfgoed van de provincie Katanga in Congo.

Meer informatie

 
 

 

 

 
 

 

 

Chantal Akerman

Chantal Akerman - Filmmaker, professor en kunstenaar

Een inleiding tot een van's werelds'belangrijkste en meest enigmatische filmakers.

Meer informatie

 

Carsten Höller

Carsten Höller is geboren in Brussel in 1961. Hij is wetenschapper van opleiding en gebruikt deze wetenschappelijke inzichten in zijn werk als kunstenaar.

Meer informatie

 
 

 

 

 
 

 

 

Ricardo Brey

Every life is a fire (vanaf 2009) van Ricardo Brey is geselecteerd voor de 56e International Art Exhibition - All the World’s Futures van curator Okwui Enwezor.

Meer informatie

 

 

 
 

Andere Belgische Deelnemers in Venetië

 
 
 
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

Armenity/Hayoutioun

Mékhitar Garabedian (1977, Aleppo, leeft en werkt in Gent) stelt zijn werk in het Paviljoen van de Republiek Armenië tentoon. Het gehele werk van Garabedian voor het Armeense Paviljoen onderzoekt hoe het verleden – via individuele en collectieve herinneringen en de geschiedenis- in het heden voortleeft.

Meer informatie

Invisible Beauty

De Ruya Foundation for Contemporary Culture in Iraq (Ruya) is verheugd haar plannen aan te kondigen voor het Nationaal Paviljoen van Irak op de 56ste Biennale di Venezia in mei 2015. De tentoonstelling Invisible Beauty, met als curator Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent, brengt werk van vijf hedendaagse kunstenaars uit Irak en de diaspora.

Meer informatie

 
 

 

 

 
 

The Revenge of the Common Place

Kunstenaars Francis Alÿs, Song Dong en Rinus van der Velde werden door curator Hans De Wolf geselecteerd om het Miniserie van de Vlaamse Gemeenschap te vertegenwoordigen.

De Wolf heeft een controversiële en humoristische expositie ontwikkeld, die is opgebouwd rond enkele van de meest fundamentele misvattingen tussen de Westerse traditie en het Verre Oosten. In het Westen werd het idee van auteurschap traditioneel altijd sterk beschermd en gekoppeld aan het idee van de genie. Vandaag overstijgen veel kunstenaars uit de avant-gardistische scene deze ideeën, een trend die misschien al wel is begonnen met Duchamp. Wat nog niet duidelijk is, is de vraag of we al eens hebben nagedacht over de mogelijke gevolgen van deze nieuwe situatie, een vraag die des te duidelijker werd sinds er iemand nieuw op het toneel is verschenen: de Chinese kunstenaar.

Meer informatie

The Revenge of the Common Place - International conference

 
 

 

 

 
 

GLASSTRESS 2015 GOTIKA

De Belgische kunstenaars Koen Van Mechelen, Hans Op de Beeck, Johan Creten, Pascale Marthine Tayou, Thomas Lerooy en Wim Delvoye werden geselecteerd voor een expositie tijdens Glasstress 2015 Gotika.
De Hermitage en Berengo Studio kondigen trots de gezamenlijke tentoonstelling Glasstress 2015 Gotika aan die probeert te verklaren hoe middeleeuwse ideeën en communicatiemethodes ondanks onze technologische vooruitgang onmerkbaar ons modern bewustzijn zijn binnengedrongen en hoe het Gotische concept de hedendaagse kunst beïnvloedt.

Meer informatie

Salon suisse

 
 

 

 

 
 

ATOPOLIS (Press Conference)

Deze tentoonstelling van hedendaagse kunst, in samenwerking met Mons2015, presenteert werken van een ensemble kunstenaars die geïnteresseerd zijn in de verschijnselen van uitwisseling, overdracht tussen culturen en artistieke praktijken. De titel weerspiegelt de ideeën van Edouard Glissant, grote denker van hybriditeit en globalisering, die reeds jaren pleit voor de ‘Relatie’, een onderlinge verbondenheid en gelijkheid tussen mensen, tussen de gemeenschap en de natuur, tussen het denkbeeldige, het symbolische en het reële.

Meer informatie

The Base of Venice

Ter gelegenheid van de opening van een nieuwe expositieruimte nodigt Castello 925+Plus Gallery Chaïb-Sedduk Contemporary Art Projects (CSCA) uit voor een nieuwe internationale samenwerking door samen met Robert Suermondt in een ‘intieme performance’ een unieke installatie te creëren voor de Biënnale van Venetië in 2015.

Meer informatie

 
 

 

 

 
 

Vanhaerents Art Collection

De Vanhaerents Art Collection kondigt met trots Heartbreak Hotel aan, haar eerste belangrijke tentoonstelling buiten België. Deze tentoonstelling, die plaatsvindt ter gelegenheid van de 56e Biënnale van Venetië, loopt van 6 mei tot 15 september in de Zuecca Project Space, een van de meest toonaangevende culturele instellingen in Venetië.

Meer informatie

PROPORTIO

Belgische kunstenaars Michaël Borremans, Lucia Bru, Jean-Marie Bytebier, Berlinde De Bruyckere, Raoul De Keyser, Jan Dries, Ann Veronica Janssens, Renato Nicolodi, Hans Op de Beeck, Koen Van den Broek, Koen Vanmechelen, Jef Verheyen zijn geselecteerd in PROPORTIO.

Meer informatie


 
 

 

 

 
 

Wiels @ Venice