ATOPOLIS (Press Conference)

ATOPOLIS (Press Conference)
WIELS @ Mons2015
Curators: by Dirk Snauwaert en Charlotte Friling
Serra dei Giardini, Viale Giuseppe Garibaldi, 1254 – 30122 Venezia – Castello
Vaporetto: Giardini
8 mei 2015 – 21h30


Deze tentoonstelling van hedendaagse kunst, in samenwerking met Mons2015, presenteert werken van een ensemble kunstenaars die geïnteresseerd zijn in de verschijnselen van uitwisseling, overdracht tussen culturen en artistieke praktijken. De titel weerspiegelt de ideeën van Edouard Glissant, grote denker van hybriditeit en globalisering, die reeds jaren pleit voor de ‘Relatie’, een onderlinge verbondenheid en gelijkheid tussen mensen, tussen de gemeenschap en de natuur, tussen het denkbeeldige, het symbolische en het reële.

Bergen (Mons), het historische epicentrum van de eerste industrialisatie op het vasteland - een synoniem voor een ongebreidelde modernisering  -, werd kruispunt van belangrijke migraties op zoek naar een 'volwaardig leven' en een symbool van de culturele en sociale vermenging als gevolg van die migraties. Meervoudige identiteiten en andere actuele vraagstukken die door de globalisering alomtegenwoordig zijn,  vonden er voorlopers en lotgenoten, waarvan de vele modellen van sociale en samenlevings-utopieën die er ontstonden getuigen.

De tentoonstelling verkent de noties van ‘andersheid en verschil’ in het licht van die globalisering, en vertrekt vanuit de specificiteit van de plek en haar geschiedenis: de Borinage, de Manège de Sury en een voormalige kloosterschool, plekken die een "micro-stad" of ideale gemeenschap reflecteren. Het gerestaureerde en herwaardeerde gebouwencomplex zal vanaf 2016 een creatieve “hub” voor innovatieve bedrijven worden, een model van een eiland in de stad gericht op creativieve industriëen waarvan de technologische toekomst gekenmerkt zal zijn door de vrije stroom van informatie.
Drieëntwintig kunstenaars installeren hun visies op een atopolis, een tijdelijke ideale stad, overal en nergens.

Met:
Saâdane Afif, Nevin Aladag, Francis Alÿs, El Anatsui, Danai Anesiadou, Yto Barrada, Walead Beshty, Huma Bhabha, Vincen Beeckman, Vlassis Caniaris, Abraham Cruzvillegas, Meschac Gaba, Jef Geys, Thomas Hirschhorn, Kapwani Kiwanga, David Medalla, Vincent Meessen, Adrian Melis, Benoit Platéus, Walter Swennen, Diego Tonus, Lawrence Weiner en Jack Whitten.

Een coproductie met Foundation Mons 2015, le Pôle muséal de la Ville de Mons en WIELS.
Curator: Dirk Snauwaert
Co-curator: Charlotte Friling

Adres
Manège de Sury
Rue des Droits de l’Homme 4
7000 Mons
Meer info http://www.mons2015.eu