Carsten Höller

Carsten Höller is geboren in Brussel in 1961. Hij is wetenschapper van opleiding en gebruikt deze wetenschappelijke inzichten in zijn werk als kunstenaar.

Hij werkt vooral rond de aard van de menselijke waarneming en zelfexploratie. In veel van zijn projecten nodigt hij de toeschouwer uit om deel te nemen en te interageren en tegelijkertijd het menselijke gedrag, perceptie en logica in vraag te stellen. Zijn laboratory of doubt omvatte voorwerpen gaande van draaimolens en glijbanen tot omgekeerde brillen, en bevat vaak speelse, hallucinatorische of donker humoristische boventonen om ervaring en reflectie uit te lokken. Met zijn fotografische prints van reuzenraderen, draaimolens en achtbanen waarvan de kleuren werden 'vervaagd' om beelden te creëren die niet doordringen; of zijn flicker films vanuit verschillende perspectieven en na elkaar geprojecteerd om een gevoel van beweging te creëren; of magische vliegezwammen die omgekeerd aan het plafond hangen, wil Höller desoriënteren en zo precognitieve momenten van pure sensatie stimuleren.

Zijn werken werden de laatste twee decennia internationaal getoond, waaronder solotentoonstellingen in het Fondazione Prada, Milaan (2000), de ICA Boston (2003), Musée d'Art Contemporain, Marseille (2004), Kunsthaus Bregenz, Oostenrijk (2008), Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2010), Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, Berlijn (2011), New Museum, New York (2011) en TBA 21, Wenen (2014).