Vanhaerents Art Collection

Heartbreak Hotel

6 mei tot 15 september 2015
elke dag van 10u tot 18u; gesloten op dinsdag
toegang gratis Zuecca Project Space, Giudecca – Fondamenta delle Zitelle 32, Venice, Italy
vaporetto stop ‘Zitelle’ (lines 2 and 4)

De Vanhaerents Art Collection kondigt met trots Heartbreak Hotel aan, haar eerste belangrijke tentoonstelling buiten België. Deze tentoonstelling, die plaatsvindt ter gelegenheid van de 56e Biënnale van Venetië, loopt van 6 mei tot 15 september in de Zuecca Project Space, een van de meest toonaangevende culturele instellingen in Venetië.

De stichter van de Collectie, Walter Vanhaerents, die dit jaar zijn 70e verjaardag viert, fungeert als curator van deze prestigieuze tentoonstelling.

Net zoals het geval was bij de vroegere exposities van de Vanhaerents Art Collection, ontleent Heartbreak Hotel zijn titel rechtstreeks aan de popmuziek. Geïnspireerd door de emotionele lyrics van Elvis Presley’s bekende song uit 1956, selecteerde Walter Vanhaerents ongeveer vijftien monumentale werken uit de Collectie. Hij opteerde daarbij bewust voor werken die naar sfeer of idee aansluiten bij deze evergreen van de rock-‘n-rollmuziek en die tegelijkertijd een bijzondere visuele aantrekkingskracht, fysieke aanwezigheid en conceptuele gelaagdheid bezitten.

Heartbreak Hotel, dat opgevat is als een dialoog tussen werken van kunstenaars uit verschillende generaties en met verschillende achtergronden, handelt rond de thema’s van melancholie, fysiek lijden en martelaarschap. De tentoonstelling roept historische oorlogsbeelden op samen met hedendaagse religieuze praktijken, en contrasteert die met een idyllische wereld vol wuivende palmen, amusante clowns en dames uit de beau monde. In haar verloop snijdt de expositie ook het onderwerp van verzamelen aan, wanneer ze een ongeduldige collectioneur plaatst tegenover zijn rivaal, een onvoorspelbare handelaar in een duivelse gedaante – en ze daarbij de vraag doet rijzen: wie van beide figuren zal uiteindelijk het pleit winnen?

Heartbreak Hotel omvat werk van Sam Falls, Katharina Fritsch, Matthew Day Jackson, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Markus Schinwald, Cindy Sherman, Yinka Shonibare, Lucien Smith, Nick van Woert, Joana Vasconcelos, Bill Viola en Andy Warhol.