PROPORTIO

Michaël Borremans, Lucia Bru, Jean-Marie Bytebier, Berlinde De Bruyckere, Raoul De Keyser, Jan Dries, Ann Veronica Janssens, Renato Nicolodi, Hans Op de Beeck, Koen Van den Broek, Koen Vanmechelen, Jef Verheyen

Curators: Axel Vervoordt & Daniela Ferretti
Goorganiseerd door de stichting Axel & May Vervoordt & de Civic Museum Stichting van Venetië
Palazzo Fortuny, San Marco, 3780, Venetië, Italië
(vaporetto Line 1 Sant’Angelo stop, Line 2 San Samuele stop)
9 mei > 22 november 2015
http://www.axel-vervoordt.com
http://www.koenvanmechelen.com

De tentoonstelling PROPORTIO onderzoekt de rol die ‘verhouding’ speelt in ons leven en in het complexe universum waarin wij leven. Door uitgestrekte en diverse uitingen ervan in de kunst, natuur, fysica, economie, geschiedenis, wetenschap, muziek, geneeskunde en heel wat andere gebieden te onderzoeken, onthult de studie van de verhouding de natuurlijke patronen die worden gebruikt om alles in de materiële wereld te creëren.

Verhouding is niet slechts een kwestie van aantallen. Noch een eenvoudige vergelijking van maten en afmetingen met betrekking tot een geheel. Volgens Plato kan verhouding worden gedefinieerd als de overgang van dualiteit naar eenheid. Het is het onderzoek van hoe elementen en patronen verbonden zijn en doorheen disciplines onderling verbonden zijn. Het is het onderzoek van hoe wij, mensen, die patronen met onze zintuigen, en met onze intuïtie, waarnemen. Het is ook een ontdekking van hoe universele verhoudingen ons begrip van creatie en de dynamische dans tussen orde en chaos leiden.

In de loop van de gekende menselijke geschiedenis werd de kennis over verhoudingen en heilige geometrie in het bijzonder, gedurende duizenden jaren toegepast doorheen vele beschavingen. De gesofisticeerde kennis van de heilige geometrie, vooral dan de gouden ratio, werd beschouwd als uiterst geavanceerd en nauw verbonden met geheime spirituele wijsheid en religieuze tradities. Als gevolg daarvan werd het gebruik ervan gecontroleerd omdat werd gedacht dat misbruik wel een ongewenste gevolgen zou kunnen hebben. In het Westen was de kennis van de heilige geometrie zo geheim dat ze gedurende honderden jaren internationaal werd bewaakt en misschien wel opzettelijk werd vergeten of genegeerd.

Wat weten we? Hoe werd deze kennis in het verleden gebruikt? En hoe kan ze ons helpen de wereld rondom ons vandaag te begrijpen? De bedoeling van de tentoonstelling PROPORTIO is opnieuw een moderne dialoog te openen over de verloren kennis van verhoudingen en de heilige geometrie.

PROPORTIO bevat speciaal bestelde kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, 20e-eeuwse meesterwerken, werken van oude meesters, archeologische artefacten, alsook architecturale modellen en een grote bibliotheek met historische boeken over verhoudingen.  Al deze werken bieden een lens om ons te helpen zien wat verhoudingen ons kunnen leren over het essentiële ontwerp van het heden en hoe we deze kennis kunnen gebruiken om een blauwdruk te maken voor de toekomst. Deze tentoonstelling is een kans om universele verhoudingen te onderzoeken en een uitnodiging om na te denken over de onderlinge verbondenheid van ons universum.