Sammy Baloji

Geboren in 1978 in Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo, hij leeft en werkt in Brussel. Sammy Baloji exploreert het culturele, architecturale en industriële erfgoed van de provincie Katanga in Congo. Om de officiële versies van de Belgische koloniale geschiedenis in vraag te stellen, doet hij onderzoek in verschillende archieven waaronder die van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

De geschiedenis van de kunst (zoals aquarelschilder Léon Dardenne) en de documentairefotografie is verweven met die van het kolonialisme. De reeksen met fotomontages, opnieuw geïnterpreteerde albums, confronteren zijn historische opzoekingen met de menselijke en economische actualiteit (zoals de nieuwe invasies op het grondgebied door Aziatische bedrijven bijvoorbeeld). De overlappingen houden een dialoog en zijn reeksen, zoals Congo Far West, Kolwezi, Mémoire zijn vervuld van betekenis. In zijn cyclus Têtes modernes heeft Chris Dercon, directeur van het Tate Modern, Sammy Baloji en muzikant Baloji uitgenodigd voor een gesprek in Centre Pompidou op 24 november 2012. Sammy Baloji is medeoprichter van Rencontres Picha, een internationale tentoonstelling in Lubumbashi, en het bewijs van zijn engagement tegenover zijn geboortestad.

Grote exposities
2015 Biënnale van Venetië: hoofdexpositie - curator: Okwui Enwezor en gastkunstenaar in het Belgisch paviljoen
2014 The Divine Comedy. Heaven, Hell, Purgatory revisited by Contemporary African Artists, MMK, Frankfurt
2010 The Beautiful Time in Katanga, solotentoonstelling, Museum for African Art, New York, verhuisd naar Smithsonian Museum, Washington (2012)
2010 Mémoire, Dilston Grove, with Autograph ABP, Londen, Verenigd Koninkrijk
2007 Les Rencontres de Bamako
Photoquai, Musée du Quai Branly, Parijs
Belangrijke collecties
Smithsonian Museum, Washington D.C.
CNAP Centre National des Arts Plastiques, Parijs
Quai Branly, Parijs
Artur Walther Collection, Berlijn-New York