Nationale deelname van België

Vlaanderen

Dirk Braeckman

Hoofdtentoonstelling 'VIVA ARTE VIVA'

Curator Christine Macel

Edith Dekyndt

 
 
 

Dirk BRAECKMANPaviljoen van België | Vlaanderen

57ste Internationale Kunsttentoonstelling — la Biennale di Venezia

13 mei - 27 november 2017

 
 
 

 

Dirk Braeckman is door Vlaams minister Sven Gatz aangesteld om België te vertegenwoordigen op de 57ste internationale kunsttentoonstelling La Biennale di Venezia. Dirk Braeckman zal in het Belgisch paviljoen een solotentoonstelling met uitsluitend nieuwe werken brengen. Curator van de tentoonstelling is Eva Wittocx; de organisatie gebeurt door M - Museum Leuven. De 57ste Biënnale van Venetië loopt van 13 mei tot 26 november 2017.

In zijn enigmatische foto's creëert Dirk Braeckman (1958) een besloten, geïsoleerde wereld waarin tactiliteit en textuur, afstand en intimiteit gecombineerd worden. Zijn monumentale beelden willen niets vertellen; toch suggereren ze hele verhalen. Braeckman reflecteert over het fotografische beeld en maakt komaf met de illusies van het medium. Centraal in het creatieproces staan texturen, materialen en verschillende dragers waarmee de kunstenaar experimenteert.

 

Hij onderzoekt effecten zoals over- en onderbelichting via uiteenlopende printtechnieken.  Zijn foto's laten het moment van de opname achter zich en reiken verder dan hun kader. De onderwerpen voor zijn fotografisch werk vindt Braeckman in zijn directe omgeving. Het zijn vaak ongedefinieerde plaatsen of ruimtes, bij voorkeur binnenzichten. Voor de Biënnale zal Dirk Braeckman een reeks nieuwe monumentale beelden maken en deze op maat van de architectuur van het paviljoen presenteren.

Dirk Braeckman is een van de meest vooraanstaande Belgische kunstenaars van dit ogenblik. Hij nam met zijn werk deel aan verschillende solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

meer info


Beelden:
1. 27.1 / 21.7 / 045 / 2014, 2014
2. E.E.-A.A. 11 & F.E.L.S., M – Museum, Leuven, 2011
© Dirk Braeckman - Courtesy of Zeno X Gallery, Antwerp

 

 

 

 
 

Hoofdtentoonstelling

'VIVA ARTE VIVA'

 
 

curator Christine Macel

Centraal Paviljoen (Giardini) - Arsenale

 
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

Edith Dekyndt

De Belgische kunstenares Edith Dekyndt werd geselecteerd voor de hoofdtentoonstelling 'Viva Arte Viva'.

meer informatie

 

 

 
 

Andere Belgische Deelnemers in Venetië

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

Dark Matter Games @ Sale Docks

Dark Matter Games is een artistiek project dat innovatieve en sociaal geëngageerde kunstvormen in de
spotlight zet. Het project wordt gecureerd door S.a.L.E Docks & workspacebrussels.

meer informatie

Intuition

De Belgische kunstenaars Pierre Alechinsky, Michaël Borremans, Marcel Broodthaers, Berlinde De Bruyckere, Thierry De Cordier, James Ensor, Ann Veronica Janssens, Jan Kersschot, Sofie Muller, Leon Spilliaert, Koen Van den Broek, Angel Vergara, Jef Verheyen, Rik Wouters werden geselecteerd voor de tentoonstelling INTUITION van Axel Vervoordt en Daniela Ferretti

meer informatie

 
 

 

 

 
 

Glasstress

Belgische kunstenaars Koen Vanmechelen en Jan Fabre werden geselecteerd voor de tentoonstelling Glasstress in het Palazzo Franchetti.

meer informatie

Hyperpavilion

De Belgische kunstenaar Frederik De Wilde werd geselecteerd voor de tentoonstelling Hyperpavilion in het Arsenale Nord.

meer informatie

 
 

 

 

 
 

Jan Fabre

“Glass and Bone Sculptures 1977-2017”, de solotentoonstelling van Jan Fabre in L’Abbazia di San Gregorio, is een collateral event van de 57ste editie van de Biënnale van Venetië. In de bijzondere context van deze abdij brengen de curatoren Giacinto di Pietrantonio (GAMeC, Bergamo), Katerina Koskina (EMST, Athene) en Dimitri Ozerkov (Hermitage, Sint-Petersburg) Fabres werken van glas en been uit de periode van 1977 tot 2017 voor het eerst samen. Het is een filosofische, spirituele en politieke reflectie op het leven en de dood in een voortdurende staat van metamorfose.

meer informatie

Koen Vanmechelen

Met de imposante, twaalf meter hoge installatie Protected Paradise maakt de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen op de 57ste Biënnale van Venetië een opmerkelijk statement over de positie van het menselijk dier op een planeet in volle transformatie.

meer informatie

 
 

 

 

 
 

COMMAND-ALTERNATIVE-ESCAPE

De Belgische kunstenaar Peter De Cupere werd geselecteerd voor de tentoonstelling COMMAND-ALTERNATIVE-ESCAPE in de Spazio Thetis Gardens.

meer informatie

Iraaks paviljoen

De kunstenaar van Belgische origine Francis Alÿs werd geselecteerd voor de tentoonstelling in het nationaal paviljoen van Irak.

meer informatie

 
 

 

 

 
 

Paviljoen van San Marino

De Belgisch-San Marinese kunstenaar Priscilla Beccari werd geselecteerd voor de tentoonstelling Friendship Project in het nationaal paviljoen van San Marino.

meer informatie

Paviljoen van Antarctica

De Belgische kunstenaars Hans Op de Beeck en Stéphanie Roland werd geselecteerd voor de tentoonstelling in het paviljoen van Antarctica.

meer informatie

 
 

 

 

 
 

Swatch Faces

De Belgische kunstenaar Cédric Van Parys werd geselecteerd voor de tentoonstelling Swatch Faces in het Arsenale.

meer informatie

Personal Structures

Belgische kunstenaars Isabelle Belloi, Gerard Kuijpers, Philippe Leblanc, Antoine Rose, Guy van den Bulcke, Kris Vervaeke werden geselecteerd voor de tentoonstelling Personal Structures in het Palazzo Bembo en het Palazzo Mora.

meer informatie

 
 

 

 

 
 

Hybris – Monsters and Hybrids in Contemporary art

De Belgische kunstenaar Alexendra Dementieva werd geselecteerd voor de tentoonstelling Hybris - Monsters and Hybrids in Contemporary Art.

meer informatie

online publicatie: Turning Photography

Flanders Arts Institute, Wallonia-Brussels Federation, BOZAR - Centre for Fine Arts Brussels, FOMU - Fotomuseum and M - Museum Leuven 
are happy to announce an online special on Belgian contemporary photography in the framework of the Belgian Pavilion at the 57th Venice Biennale.

www.turningphotography.be

more information