COMMAND-ALTERNATIVE-ESCAPE

Spazio Thetis Gardens, Castello 2737, 30122 Venice
Vaporetto: Bacini
6 > 13 mei 2017

De tentoonstelling “COMMAND-ALTERNATIVE- ESCAPE” – is een in-situ tentoonstelling in de Spazio Thetis tuinen in Arsenale samenvallend met de openingsweek van de 57th Biënnale van Venetië.
In de Spazio Thetis Gardens, een door historisch industriële architectuur afgesloten Venetiaanse tuin, verwelkomt “COMMAND-ALTERNATIVE-ESCAPE” de bezoekers om de confrontatie aan te gaan met de permanente kunstwerken van Joseph Beuys, Jan Fabre en Michelangelo Pistoletto, in dialoog met nieuwe werken van:
Peter de Cupere, Allora & Calzadilla, Carolina Antich, Jesse Darling, Enej Gala, Patrizia Giambi, Mihai Iepure, Kensuke Koike, Tania Kovats, Paul Kneale, Sahra Motalebi, Tao G. Vrhovec Sambolec, Kristian Sturi

Gedurende de openingsweek van de Bienniale van venetië toont kunstenaar Peter de Cupere twee nieuwe geurinstallaties in de tentoonstelling ‘Command Alternative Escape’. Zijn werk werd gecureerd door Natasha Pradhan, een jonge en veelbelovende curator wonende in Caïro.

Onder de namen van de kunstenaars vinden we ook Peter de Cupere terug, de meest internationaal gekende en gewaardeerde olfactorische kunstenaar ter wereld. Met meer dan 20 jaar ervaring en meer dan 500 werken en 200 tentoonstellingen en projecten op zijn palmares blijft deze toch nog jonge veertiger de toeschouwer steeds verrassen. Alleen al zijn aanwezigheid op deze tentoonstelling staat garant voor ongeziene en bijzondere werken.

Net zoals twee jaar geleden op de Biennale van Havana, - waarbij over zijn deelname wereldwijd werd geschreven, zullen ook hier zijn werken met geuren in deze tentoonstelling een andere kijk op hedendaagse kunst werpen.  In de Biennale van Havana creëerde hij planten die via scent engineering een andere geur kregen (geuren van sperma, vagina, dode lichaam, bloed, angstzweet, Amerikaanse dollars, …). 

Tijdens de openingsweek van de Biennale van Venetië zal hij in de tentoonstelling Command Alternative Escape in de bekende Spazio Thetis Gardens aan Arsenale de toeschouwer wederom laten kennismaken met planten die op een innovatieve manier werden bewerkt. Om het te kunnen geloven moet men het ook echt zien en ruiken. Hij laat grote en kleine bloemen wraak nemen voor de luchtvervuiling die wij ze hebben aangedaan. De bloemen spuwen nl. rook uit die ruikt naar luchtvervuiling. Het is dan ook niet wat je verwacht van mooie bloemen die de schoonheid in zich dragen. Bloemen geven nog steeds de wereld dat klein beetje kleur, fleurigheid en weelderigheid en ze ruiken zo heerlijk. Al deze schoonheid smelt als sneeuw voor de zon weg bij het zien roken van deze Smoke Flowers. Het werk heeft iets intriest en tegelijkertijd is het ook heel poëtisch. Een niets vermoedende voorbijganger zal dan ook verrast opkijken als hij opeens uit een bloem een vleugje rook de lucht in ziet zweven en de geur van luchtvervuiling waarneemt. Het zal even ongeloofwaardig overkomen en als hij het dan tegen een andere voorbijganger zou zeggen dat hij juist een bloem heeft zien roken, zou hij ook niet geloofwaardig overkomen.

Als toeschouwer blijf je gewoon staren naar de kleine bloemen die af en toe een vleugje rook uitspuwen, alsof de bloemen een licht protje laten, maar dan met een geur dat naar de luchtvervuiling ruikt. Maar de toeschouwer moet hiervoor ook moeite doen en de bloemen gaan zoeken. Ze moeten zich bukken, aandachtig kijken, terug kijken en opnieuw aandachtig kijken naar die mooiheid van de natuur om dan onverwachts even die poëtische belevenis te mogen ervaren van rook dat uit een bloem komt. Om dan geurig vast te stellen dat het wolkje rook de geur van intensieve luchtvervuiling in zich draagt. Niet meer die heerlijke bloemengeur! Het zet de toeschower aan tot nadenken, reflecteren en terug naar de natuur.

Het werk bekritiseert onze maatschappelijke houding omtrent het vervuilen van de wereld. Het is een sein van de natuur om ons te laten nadenken over de luchtvervuiling want niet alleen als mens leiden wij er onder, ook de natuur is slachtoffer.

Smoke Flowers is een technologisch hoogstandje waarbij de techniek opgaat in de waarneming. De kunstenaar zal dan ook heel de week aanwezig blijven om een oogje in het zeil te houden dat de toeschouwers de ‘Smoke Flowers’ niet proberen te plukken, want hij wil juist dat ze blijven leven. De magie zit hem juist in het niet weten hoe de kunstenaar dit heeft bewerkstelligd. Zelf zegt hij al meer dan 9 jaar onderzoek hiernaar gedaan te hebben. De eerste ontwerptekening van Smoke Flowers is van 2008 en staat in zijn recentelijk overzichtsboek ‘Scent in Context’ Olfactory Art afgebeeld. Het boek zelf is 472 pagina’s dik en je kunt ook de geur van de concepttekening van Smoke Flower Field in het boek ruiken via scratch & sniff technologie. Een microencapsulatie die toelaat een geur te laten waarnemen door er over te wrijven. 

www.peterdecupere.net