Koen Vanmechelen

Protected Paradise
tuin van Palazzo Franchetti, Venezia
Palazzo Franchetti / Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti/ Campo S. Stefano, 284, Venice
11 May > 26 November 2017
http://www.koenvanmechelen.be

Met de imposante, twaalf meter hoge installatie Protected Paradise maakt de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen op de 57ste Biënnale van Venetië een opmerkelijk statement over de positie van het menselijk dier op een planeet in volle transformatie.
Het werk is een visuele uppercut. Uit een zee van gebroken glas hangt tussen de getormenteerde armen van twee gekloonde bomen een immense kippenpoot. Het vijf meter hoge, gekooid gevaarte wordt tussen twee enorme eieren geklemd. De onderste gekooid, de andere ver boven de wereld uit. Wat dit ei op die wereld zal loslaten is de vraag, maar tegelijk is het onafwendbaar. Leven laat zich niet kooien.


Het werk belicht de fragiliteit van het humanisme in het grotere verhaal van de natuurlijke evolutie. “De kooi is door ECO-oh! gemaakt van gerecycleerd materiaal,” zegt de kunstenaar. “Ze is een metafoor voor de toestand van onze maatschappij. Bij elke mogelijke dreiging volgt een ophokplicht, met kooien, muren, gesloten centra, wetten en kaders. Dat keert zich tegen de essentie van het leven, en van onze menselijke natuur. Het paradijs heeft zich nooit binnen vier muren bevonden. Het wordt meegesleurd op de rivier van de evolutie. Het paradijs is als het leven zelf: fascinerend en grenzeloos.”

Protected Paradise © Koen Vanmechelen, photo by Domi Diaz.